I 2026 kommer et nytt direktiv fra EU med formål å sikre at kvinner og menn får lik lønn for likt arbeid og arbeid av samme verdi. Se her hva det nye direktivet kan bety for deg og din bedrift.
«Lønn etter avtale» holder ikke
I dag er det kun norske offentlige virksomheter som er pålagt å oppgi lønn i stillingsutlysninger. Med EUs nye lønnsdirektiv blir også private virksomheter tvunget til å oppgi lønnsnivå.
- Det blir obligatorisk for arbeidsgivere å informere jobbsøkere om startlønn eller lønnsramme for utlyste stillinger, enten i stillingsannonsen eller i forkant av intervjuet.
- Arbeidstakere vil ha rett til informasjon fra arbeidsgiveren om gjennomsnittlig lønnsnivå fordelt på kjønn, for kategorier av ansatte som utfører samme arbeid eller arbeid av lik verdi.
- Arbeidstakere vil ha rett på tilgang til kriteriene som brukes til å fastsette lønn og karriereutvikling, og disse kriteriene må være objektive og kjønnsnøytrale.
Svært få private virksomheter gjør dette i dag, og selv om direktivet ikke blir implementert før neste år, kan din virksomhet sette standarden og få et konkurransefortrinn i kandidatmarkedet ved å være blant de første til å kommunisere åpent om lønn i stillingsannonsen.
Tidligere og nåværende lønn er irrelevant
Innen rekruttering er det en utbredt praksis å spørre om nåværende lønn. Bakgrunnen for å spørre om nåværende lønn har vært å ikke kaste bort verdifull tid hos kandidatene og selskapene som kan store sprik i lønnsforventninger.
- Det blir forbudt for arbeidsgivere å spørre kandidater om hva de har i lønn i sitt nåværende eller tidligere arbeidsforhold.
Så hva vil dette si for din virksomhet?
Mange virksomheter, kanskje særlig små og mellomstore, har nødvendigvis ikke et bevisst og helhetlig forhold til stillingstitler og stillingskategorier, og må kanskje tenke nytt rundt de nye kravene som stilles for å få til en helhetlig rekrutterings- og ansattpolitikk som fremmer likestilling gjennom hele karrieren.
Vi tar gjerne en prat med deg for å sikre god og helhetlig lønnsfastsettelse og hvordan du kan starte arbeidet med å tilpasse deg det nye direktivet.